Zorg voor de ogen van uw kind

Laat de ogen van uw kind regelmatig controleren

Vlogs, games, tv, kids beleven steeds meer via beeldschermen. Een smartphone of tablet is altijd bij de hand. Plezier voor het brein maar niet voor de ogen van uw kind.

Kinderen van nu lopen later de kans hoog bijziend of zelfs slecht bijziend te worden.

Van Gestel Optiek is specialist op het gebied van oogzorg en heeft diverse opties op het gebied van Myopie management voor het afremmen van bijziendheid.

Wat is bijziendheid?

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.

De risico’s

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, vooral bij jongeren is bijziendheid vaak sterk progressief. De grootste progressie vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Deze groep loopt gevaar om hoogbijziend te worden. De problemen met hoge bijziendheid zijn:
Staar
Grotere kans op staar: een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.
Glaucoom
Verhoogde kans op glaucoom: verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Kan tot slechtziendheid en zelfs blindheid leiden.
Netvliesloslating
Grote kans op netvliesloslating: het netvlies raakt los, bijvoorbeeld door één of meerdere scheurtjes. Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt dit tot slechtziendheid of blindheid.

Belangrijke factoren

Vooral voor kinderen met een grote kans op het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het van belang om de progressie tijdig zoveel mogelijk te managen. De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen, zoals:
Erfelijkheid
Als één of beide ouders bijziend zijn, is er een grotere kans op bijziendheid voor het kind. Let ook op of netvliesloslating voorkomt in de familie.
Etniciteit
Onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor (tot wel 80%).
Leefpatroon
Kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet (dichtbijwerk) ontwikkelen vaker bijziendheid.

Waar moet ik op letten?

 • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’
 • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord
 • Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten
 • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen
 • Objecten in de verte niet goed kunnen zien
 • Veel knipperen
 • Veel in de ogen wrijven
 • Ogen vaak dichtknijpen
Deze signalen zijn slechts indicaties. Het is belangrijk om de ogen van uw kind regelmatig te laten controleren, óók als er geen indicaties voor bijziendheid zijn. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden. Bij van Gestel Optiek hebben we gecertificeerde Myopie Management Experts die weten welke oplossing het beste bij u en uw kind past.

Wat kan ik voor mijn kind doen?

 

Het is belangrijk om progressieve bijziendheid bij kinderen als het kan zoveel mogelijk te remmen. De kans dat iemand met een hoge min-sterkte (bijziend) ernstige oogproblemen krijgt is groot. Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn gelukkig wel genoeg acties die je als ouder of verzorger kunt ondernemen om kinderen zoveel mogelijk te behoeden hiervoor.

Is jouw kind al bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ therapieën om uit te kiezen:

 • speciale contactlenzen
 • aangepaste MiYOSMART brillenglazen
 • atropine oogdruppels (voorgeschreven door de oogarts)

Contactlenzen

Er zijn verschillende soorten contactlenzen die speciaal zijn gemaakt om bijziendheid af te remmen, zowel harde- als zachte contactlenzen. Onze myopie expert kan daar uitstekend in adviseren.

Al deze therapieën zijn bedoeld om de progressie van de bijziendheid zo veel mogelijk te remmen, zodat de uiteindelijke hoogte van de min-sterkte beperkt blijft.

Wil je meer weten over myopie en contactlenzen? Kijk dan bij Ik kijk verder

Hoe zorgt u voor de ogen van uw kind?

Ook als uw kind (nog) niet bijziend is, is het heel belangrijk om rekening te houden met de risicofactoren. Laat kinderen voldoende buiten spelen (minstens twee uur per dag) en niet te veel en te lang achter elkaar hun ogen alleen maar dichtbij gebruiken.

Kom ook regelmatig (minstens één keer per jaar) naar onze winkel om door onze Myopie Management Experts de ogen van uw kind te laten controleren. Zo kunt u beginnende bijziendheid op tijd aanpakken.