WORDEN HET CONTACTLENZEN?

Vakkundig aangepaste lenzen die passen bij uw persoonlijke omstandigheden zorgen voor jarenlang kijkplezier

CONTACTLENZEN

 • Comfortabel kijken
 • Scherp zien zonder zichtbaar montuur
 • Vrijheid hebben bij het sporten of op vakantie
 • Te combineren met een gewone zonnebril

Allemaal redenen om te kiezen voor contactlenzen.

Om op een gezonde manier jaren lang van contactlenzen te kunnen genieten is het noodzakelijk om de juiste lens en de juiste vloeistof te kiezen bij uw persoonlijke omstandigheden. Onze contactlensspecialisten zijn ervaren deskundigen die u na een zorgvuldig oogonderzoek voorzien van eerlijk advies.

Voor een afspraak kunt u gebruik maken van onze online agenda of bellen met een van onze medewerkers. Meer informatie over het aanpassen van lenzen en de verschillende typen lenzen leest u verder op deze pagina.

 

Uw lenzen 24/7 online bestellen? dat kan op

ONLINE LENSAFSPRAAK MAKEN

ZO WERKT HET

 • Kies de gewenste afspraak met de knop: maak afspraak.
 • Doorloop het keuzemenu en bevestig deze met de roze knop: Bevestig.
 • U ontvangt binnen enkele seconden een e-mail van ons. Klik in deze e-mail op de link: Afspraak bevestigen. Let op: Alleen aanvragen die zijn bevestigd komen binnen bij Van Gestel Optiek.
 • Uw aanvraag wordt zo snel mogelijk in behandeling genomen door een van onze medewerkers.
 • Zodra de aanvraag is gecontroleerd ontvangt u een bevestigingsmail. De afspraak is nu ingepland of afgewezen.
 • Bevestigingsmails worden alleen verstuurd tijdens de openingstijden van onze winkel.

EERSTE AANPASSING LENZEN

Heeft u nooit eerder contactlenzen gedragen of is dit alweer een aantal jaren geleden, dan kunt u online een afspraak maken voor een 'Eerste aanpassing lenzen'.

De afspraak duurt ongeveer 1 uur.


 • Eerste aanpassing enkelvoudige zachte lenzen € 55,-
 • Eerste aanpassing vormstabiele lenzen en speciale lenzen zoals multifocaal € 100,-
 • De prijs van de lenzen is afhankelijk van het gekozen type.

HERAANPASSING

Bent u al bekend met het dragen van contactlenzen of verandert u van contactlenssysteem, dan kunt u online een afspraak maken voor een 'Heraanpassing'. De nieuwe lenzen worden aangemeten, maar de instructie voor het dragen wordt achterwege gelaten. U komt zonder de contactlenzen in, zodat alles opnieuw aangemeten kan worden.

De afspraak duurt ongeveer 45 minuten.


 • Heraanpassing enkelvoudige zachte lenzen € 32,50
 • Heraanpassing vormstabiele lenzen of speciale lenzen zoals multifocaal € 55,-
 • De prijs van de lenzen is afhankelijk van het gekozen type.

LENSCONTROLE

Bent u reeds bekend bij ons met het dragen van contactlenzen, dan kunt u online een afspraak maken voor een 'Lenscontrole',

De afspraak duurt ongeveer 15 minuten.


 • Lenscontrole € 32,50

LENSCONTROLE NIEUW

Bent u reeds bekend met het dragen van contactlenzen, maar nog nooit bij Van Gestel Optiek geweest, dan kunt u online een afspraak maken voor een 'Lenscontrole nieuw'.

De afspraak duurt ongeveer een 30 minuten .


 • Lenscontrole € 32,50

STARTEN MET CONTACTLENZEN

Na de eerste aanpassing is het van groot belang dat u op een zorgvuldige manier omgaat met uw lenzen en ook regelmatig uw ogen laat controleren. De conditie van uw ogen kan zonder dat u het merkt veranderen en dan kan op tijd inspelen op de situatie een hoop ellende voorkomen.

Eerste aanpassing lenzen

Wanneer u contactlenzen wilt gaan dragen zal onze ANVC-contactlensspecialist een aantal metingen doen. Hierbij wordt de sterkte en de bolling van uw ogen bepaald. Bij van Gestel Optiek  wordt dit gedaan met behulp van een computerscan van de voorkant van uw oog, de cornea topograaf. Hierdoor wordt duidelijk welk type contactlens het beste bij u past.

Daarnaast worden uw ogen onderzocht op traanfilmkwaliteit, littekentjes, gevoeligheid, invloed van medicijngebruik, enzovoort. Natuurlijk wordt dit resultaat met u besproken en wordt samen met u aan hand van de resultaten van de metingen en uw eisenpakket bepaald welke contactlens voor u het meest geschikt is.

Dankzij de adviezen van de goedgeschoolde ANVC-contactlensspecialist zult u met plezier en zonder problemen kunnen genieten van uw nieuwe contactlenzen.

  Heraanpassing

  Bent u al bekend met het dragen van contactlenzen of verandert u van contactlenssysteem, dan is een heraanpassing nodig. De nieuwe lenzen worden aangemeten maar de instructie voor het dragen wordt achterwege gelaten.

   Lenscontrole

   Door uw ogen en contactlenzen regelmatig te laten controleren kunnen problemen voorkomen worden. We worden elke dag wat ouder. Elke dag zal de conditie van het lichaam en van de ogen iets gaan verschillen met de dag dat uw contactlenzen perfect werden aangepast. Gezondheid, werk- en leefomstandigheden kunnen veranderen. Contactlenzen zullen slijten, vervormen, vervuilen, maar ook de sterkte zou kunnen veranderen. Allemaal factoren die het dragen van contactlenzen minder prettig maken.

   U kunt dit probleem voor zijn, door uw ogen en contactlenzen regelmatig door een ANVC-contactlensspecialist te laten controleren op kwaliteit en afwijkingen. De meeste contactlensspecialisten maken met u hiervoor een afspraak of bieden een service- of vervangingsabonnement aan.

   Tijdens de controle worden allereerst de ervaringen in de afgelopen periode besproken. Vervolgens wordt het gezichtsvermogen en de sterkte van de contactlenzen gecontroleerd. Daarna de passing, de kwaliteit van de contactlenzen en de conditie van de ogen en oogleden. Tot slot controleert de contactlensspecialist het effect van de onderhoudsmiddelen op de contactlenzen. Als laatste zal hij een advies geven en een afspraak maken voor de volgende controle.

   Over het algemeen wordt aangeraden om vormvaste contactlenzen minimaal elke 12 maanden te laten controleren. Voor de meeste zachte contactlenzen is dit elke 6 maanden en voor contactlenzen, welke permanent, dus dag en nacht gedragen worden, elke 3 maanden.

   Lensinstructie

   Bekijk hoe een lens op een makkelijke manier in en uitgenomen kan worden.

   TYPE LENZEN

   Er zijn vele soorten en type lenzen. Er is keuze uit zachte lenzen, vormstabiele zuurstofdoorlatende (harde) lenzen of nachtlenzen. U kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld daglenzen,  multifocale lenzen of kleurlenzen.

   Afhankelijk van uw vraag kiest u samen met de contactlensspecialist de meest geschikte lens.

   Zachte contactlenzen zijn flexibel en kunnen in diverse zuurstofdoorlatende materialen gemaakt worden. De zachte contactlenzen volgen voor een groot deel de vorm van het oog. Zachte contactlenzen zijn een stuk groter dan de vormstabiele contactlenzen en rusten op de sclera (het witte gedeelte van het oog).

   Door de flexibiliteit en de grootte van de zachte contactlenzen worden deze contactlenzen in veel gevallen vanaf het eerste moment van dragen goed verdragen.

   Siliconen Hydrogel contactlenzen
   De Siliconen Hydrogel contactlenzen worden gemaakt van een nieuwe generatie zachte contactlensmaterialen.
   Dit materiaal heeft een hoog zuurstof transport en heeft de eigenschap het vocht dat in de contactlens zit lang vast te houden.  Speciaal voor mensen die last hebben van drogere ogen is dit materiaal een uitkomst. Siliconen Hydrogel materiaal kan vrijwel voor alle contactlenzen gebruikt worden.

   Vormstabiele lenzen worden ook wel harde lenzen genoemd. Het materiaal was oorsponkelijk niet zuurstofdoorlatend maar tegenwoordig is de kwaliteit en de zuurstofdoorlatendheid bijzonder goed. De lenzen worden in zoveel vormen gemaakt dat op elk hoornvlies wel een passende contactlens gemaakt kan worden. Door deze ontwikkelingen kunnen  vormstabiele contactlenzen na een korte wen-periode zonder problemen langer gedragen worden en worden ze goed verdragen.

   Vormstabiele contactlenzen bedekken een groot deel van het hoornvlies (het hoornvlies is het voorste heldere laagje van het oog en is ongeveer 11 mm groot). Het aanmeten van deze lenzen is een secure aangelegenheid. Bij Van Gestel optiek wordt u geholpen door goed opgeleide en gediplomeerde contactlensspecialisten.

   Afhankelijk van het materiaal ligt de levensduur van een vormstabiele contactlens tussen één en vier jaar. Hoe hoger het zuurstoftransport des te korter de levensduur van de contactlenzen.

   ’s Nachts lenzen dragen, overdag scherp zien

   De officiele term voor nachtlenzen is Ortho-K lenzen. Ortho-K lenzen zijn vormstabiele contactlenzen die ’s nachts worden gedragen. Gedurende de nacht beïnvloeden deze vormstabiele contactlenzen de vorm van het hoornvlies. Dit proces van gecontroleerde hoornvliesverandering duurt een paar dagen. Na het dragen van Ortho-K lenzen gedurende een paar nachten is de vorm van het hoornvlies zodanig veranderd dat u overdag zonder bril of contactlenzen goed kunt zien.

   Wanneer u bijziend bent en uw sterkte niet hoger is dan -5.00 D komt u in aanmerking. Als u de Ortho-K lenzen gedurende een paar nachten niet meer draagt, zal het hoornvlies zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen.

   Maak een afspraak bij een van onze contactlensspecialisten zodat we het complete lenssysteem kunnen toelichten.

   MULTIFOCALE LENZEN

   Zonder moeite alles scherp kunnen zien is belangrijk. Of dat nu een mooie film op tv is, of het appje dat tijdens de film binnenkomt, je wilt het allebei moeiteloos kunnen zien. Met multifocale lenzen kun je zowel veraf als dichtbij zonder problemen scherp zien.

   LENZEN AANSCHAFFEN OP MAAT

   Van Gestel Optiek heeft verschillende contactlens aankoop mogelijkheden:

   • de gebruikelijke losse contactlens verkoop
   • met een ‘van Gestel Lens Abonnement’
   • via onze webshop vangestellens.nl

   Losse contactlens verkoop

   In de winkel rekent u de verschillende diensten en producten af op het moment dat u deze afneemt.

   Van Gestel Lens Abonnement

   Om mee te doen met het van Gestel Lens Abonnement betaalt u eerst het normale bedrag van uw lenzenpakket. Daarna betaalt u maandelijks een vast bedrag afhankelijk van uw categorie contactlenzen.

   LENSONDERHOUD

   DO'S AND DONT'S

   Goede hygiëne is van groot belang. Organismen in water, zoals Acanthamoeba, spoelen doorgaans uit uw ogen als u geen lenzen in heeft. Bij het dragen van lenzen kunnen ze bij een wondje wel infecteren.

   Volg het advies van onze lensspecialisten.

   Maak de lenzen altijd direct na het uithalen schoon

   Wacht niet tot bijvoorbeeld de volgende ochtend, eiwitten en vetten kunnen dan extra aankoeken in het lensmateriaal en dan wordt het lastiger deze te verwijderen.

   Gebruik geen kraanwater om uw contactlenzen af te spoelen of in te bewaren.

   Ondanks dat het kraanwater in Nederland van buitengewoon goede kwaliteit is om te drinken, is niet steriel. Zelfs kraanwater direct uit de kraan bevat verontreinigingen die achter uw lenzen kunnen achterblijven. Organismen in water, zoals Acanthamoeba, spoelen doorgaans uit uw ogen als u geen lenzen in heeft. Bij het dragen van lenzen kunnen ze bij een wondje wel infecteren. 

   Vervang de lenshouder minstens elke drie maanden
   Een contactlenshouder dient ook schoongemaakt te worden. Doe dit nooit met kraanwater, maar met contactlensvloeistof. Droog daarna de lenshouder met een droge, niet pluizende doek. De lenshouder moet iedere 3 maanden vervangen worden.
   Gebruik altijd verse lenzenvloeistof
   Gebruik altijd verse lenzenvloeistof en gooi geen oude lenzenvloeistof bij nieuwe,

   Een paar euro’s besparen door uw vervangingsschema of de houdbaarheidsdatum van uw lenzenvloeistof te rekken is het risico gewoon niet waard.

   Wrijf en spoel uw lenzen altijd af als u ze reinigt

   Wrijven en afspoelen levert de beste resultaten op, zelfs als u lenzenvloeistof gebruikt waarvoor u niet hoeft te wrijven. Gebruik deze methode.

   Ga zonder lenzen het water in

   Er wordt steeds meer geadviseerd niet het water in te gaan als u contactlenzen draagt. Dat geldt voor meren, de zee, zwembaden, bubbelbaden en zelfs douches.

    

   Waarom niet? Het water kan onzichtbare bedreigingen voor uw ogen bevatten. Verschillende micro-organismen kunnen achter uw contactlenzen blijven hangen en schadelijke effecten hebben.

    

   Een van deze bedreigingen is Acanthamoeba keratitis. Het Acanthamoeba-geslacht is een alomtegenwoordig microscopisch organisme dat te vinden is in de grond en in meren. “Keratitis” verwijst naar een ontsteking van het hoornvlies.

    

   Acanthamoeba veroorzaakt zelden infecties. Maar als Acanthamoeba keratitis wel toeslaat, kan het resultaat bijzonder ernstig zijn en zelfs bedreigend voor uw gezichtsvermogen.

    

   Bel voor een afspraak met een van onze
   contactlensspecialisten of optometristen

   (035) 621 20 72