Zorg voor de ogen van uw kind

Laat de ogen van uw kind regelmatig controleren

Vlogs, games, tv, kids beleven steeds meer via beeldschermen. Een smartphone of tablet is altijd bij de hand. Plezier voor het brein maar niet voor de ogen van uw kind.

Kinderen van nu lopen later de kans hoog bijziend of zelfs slecht bijziend te worden.

Van Gestel Optiek is erkend Myopie Management Expert en heeft diverse opties op het gebied van Myopie management voor het afremmen van bijziendheid. Onze optometristen extra opgeleid zijn om te zorgen voor de ogen van uw kind.  Daarbij kijken ze niet alleen naar het zicht van vandaag maar naar het zicht van nu én van morgen.

Wat is bijziendheid?

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.

De risico’s

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, vooral bij jongeren is bijziendheid vaak sterk progressief. De grootste progressie vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Deze groep loopt gevaar om hoogbijziend te worden. De problemen met hoge bijziendheid zijn:

(Klik op + in de grijze balk voor meer uitleg)

 

Staar
Grotere kans op staar: een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.
Glaucoom
Verhoogde kans op glaucoom: verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Kan tot slechtziendheid en zelfs blindheid leiden.
Netvliesloslating
Grote kans op netvliesloslating: het netvlies raakt los, bijvoorbeeld door één of meerdere scheurtjes. Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt dit tot slechtziendheid of blindheid.

Belangrijke factoren

Vooral voor kinderen met een grote kans op het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het van belang om de progressie tijdig zoveel mogelijk te managen. De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen, zoals:

Erfelijkheid
Als één of beide ouders bijziend zijn, is er een grotere kans op bijziendheid voor het kind. Let ook op of netvliesloslating voorkomt in de familie.
Etniciteit
Onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor (tot wel 80%).
Leefpatroon
Kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet (dichtbijwerk) ontwikkelen vaker bijziendheid.

Waar moet ik op letten?

 • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’
 • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord
 • Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten
 • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen
 • Objecten in de verte niet goed kunnen zien
 • Veel knipperen
 • Veel in de ogen wrijven
 • Ogen vaak dichtknijpen
Deze signalen zijn slechts indicaties. Het is belangrijk om de ogen van uw kind regelmatig te laten controleren, óók als er geen indicaties voor bijziendheid zijn. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden. Bij van Gestel Optiek hebben we gecertificeerde Myopie Management Experts die weten welke oplossing het beste bij u en uw kind past.

Hoe zorgt u voor de ogen van uw kind?

Ook als uw kind (nog) niet bijziend is, is het heel belangrijk om rekening te houden met de risicofactoren.

Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar de 20-20-2-regel:

 • Na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op telefoon of tablet) 20 seconden ver weg kijken.
 • En elke dag minstens 2 uur buiten zijn/spelen (inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school of werk) zodat je ogen voldoende daglicht krijgen.

Kom ook regelmatig (minstens één keer per jaar) naar onze winkel om door onze Myopie Management Experts de ogen van uw kind te laten controleren. Zo kunt u beginnende bijziendheid op tijd aanpakken.

Het Oogfonds geeft ook veel informatie op de webpagina Behandeling Myopie

Wat kan ik voor mijn kind doen?

Het is belangrijk om progressieve bijziendheid bij kinderen als het kan zoveel mogelijk te remmen. De kans dat iemand met een hoge min-sterkte (bijziend) ernstige oogproblemen krijgt is groot. Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn gelukkig wel genoeg acties die je als ouder of verzorger kunt ondernemen om kinderen zoveel mogelijk te behoeden hiervoor.

  Is jouw kind al bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ therapieën om uit te kiezen:

  • Speciale contactlenzen
  • Aangepaste MiYOSMART brillenglazen
  • Atropine oogdruppels (voorgeschreven door de oogarts)

  Al deze therapieën zijn bedoeld om de progressie van de bijziendheid zo veel mogelijk te remmen, zodat de uiteindelijke hoogte van de min-sterkte beperkt blijft.

   

  Hoe werkt myopie management?

  Een myopietherapie bestaat standaard een uitgebreid oogonderzoek en de keuze voor een bril met MiYOSMART brillenglazen of Myopie contactlenzen.

  Oogonderzoek

  Na de keuze voor myopie management wordt een optometrisch onderzoek ingepland. De optometrist onderzoekt de gezondheid en de samenwerking van de ogen. Ook de sterkte van de ogen wordt opgemeten. Dit kan eventueel door middel van een cyclometing*. Daarnaast meten we de as-lengte van het oog op. Tijdens deze as-lengtemeting wordt de diameter van het oog bepaald. Dit is de belangrijkste maatstaf bij de bepaling van myopie management.

  Door de as-lengte halfjaarlijks te controleren kan het sterkteverloop goed in kaart worden gebracht. Wanneer gekozen is voor een behandelplan met contactlenzen wordt ook de vorm van het hoornvlies in kaart gebracht.

   

  • De aanmeetkosten van myopie management zijn € 100,-

  *Cyclometing

  De cyclometing is een oogmeting waarbij de ogen vooraf door middel van druppels, volledig ontspannen worden. De ogen komen met deze druppels in een volledige ruststand en kunnen objectief gemeten worden. Vaak is deze meting al uitgevoerd bij de orthoptist in het ziekenhuis. 

  Myopie contactlenzen

  Bij de keuze voor een behandelplan met contactlenzen zijn er verschillende mogelijkheden. Samen met onze optometrist wordt bepaald welk type lenssysteem het beste bij uw kind past.

  MiSight 1 day

  Deze kindvriendelijke, zachte contactlenzen zijn gemakkelijk in gebruik. Het zijn handige daglenzen, die niet gereinigd of opgeborgen hoeven te worden. Iedere dag draag je een nieuw, schoon setje lenzen. Deze lenzen zijn geschikt voor ogen zonder cilinderafwijking en tot een sterkte van -6.00 dioptrie.

  BYO Premium MC

  Dit is een zachte lens op maat in een 3-maanden vervangingssysteem. BYO Premium MC wordt exact op maat berekend en is hierdoor erg geschikt voor myopie management bij hogere sterktes en cilinderafwijkingen.

  Dreamlite MC

  DreamLite MC nachtlenzen worden alleen ’s nachts tijdens het slapen gedragen. De lenzen werken als een soort beugel voor je oog. De speciale vorm van de lens maakt het hoornvlies ’s nachts als je slaapt heel subtiel iets platter. Dit corrigeert je oogfout waardoor je overdag zonder je lenzen in gewoon scherp ziet. Dus lekker vrijuit rennen, sporten en zwemmen zonder een bril of contactlenzen. Nachtlenzen gaan een jaar lang mee.

   

  NAZORG EN CONTROLE

  In de opstartfase van alle lenssystemen volgen 3 tot 4 afspraken voor instructie en controle. Vervolgens wordt periodiek gecontroleerd met ieder half jaar de as-lengtemeting.

  De kosten voor myopie contactlenzen zijn verwerkt in maandabonnement van € 50,- voor contactlenzen, controles en contactlensvloeistof.

   

  REKENVOORBEELD

  Bij de keuze voor myopiemanagement met contactlenzen zijn de totale kosten als volgt: Aanmeetkosten (oogonderzoek) € 100,- + abonnement € 50,- per maand.

  De duur van het abonnement is tenminste 1 jaar.

  Wil je meer weten over myopie en contactlenzen? Kijk dan bij Ik kijk verder

  MiYOSMART bril

  Hoya MiYOSMART brillenglazen corrigeren niet alleen het gezichtsvermogen, zodat je kind zowel dichtbij als veraf goed kan zien. Ze helpen ook om de toename van de bijziendheid af te remmen. Het is een veilige en gemakkelijke behandeling, omdat deze vergelijkbaar is met het dragen van gewone brillenglazen.

  Bij de keuze voor een behandelplan met MiYOSMART brillenglazen hoort ook een geschikt montuur. Daarbij is het met name belangrijk dat er voldoende ruimte zit tussen het doorkijkpunt van het oog en de bovenrand van het montuur.

  MiYOSMART glazen wordt speciaal aangemeten door de optometrist. Na een aanvullend onderzoek + uitvoerige principe uitleg wordt er een passend montuur uitgezocht. Hier volgt er een montage foto om zo nauwkeurig mogelijk de MiYOSMART brillenglazen te kunnen bestellen en monteren.

  Als de bril gemaakt is volgt er een afleverafspraak voor het goed afstellen van de bril en uitleg over de gewenning. Het duurt mogelijk enige tijd om met de ‘nieuwe’ bril te kunnen kijken. Hoe lang precies, is per persoon verschillend, maar reken een aantal dagen of twee weken om volledig gewend te raken aan de MiYOSMART brillenglazen.

  Na twee weken volgt een afspraak voor controle en evaluatie en zo nodig afstellen van de bril.

  • Kosten MiYOSMART brillenglazen: € 198,- per glas + prijs montuur.

  NAZORG EN CONTROLE

  Regelmatige controle door onze optometrist is belangrijk om de effectiviteit en veiligheid te waarborgen. Door ieder half jaar de as-lengte te meten wordt het sterkteverloop in kaart gebracht. Bij grote sterkteveranderingen wordt vervolgonderzoek gedaan.

  • Kosten halfjaarlijkse controle inclusief as-lengtemeting € 59,-

   

  REKENVOORBEELD

  Bij de keuze voor myopiemanagement met MiYOSMART brillenglazen zijn de totale kosten als volgt:

  • Aanmeetkosten (oogonderzoek) € 100,-
  • 2 Brillenglazen € 396,-
  • Montuur prijs afhankelijk van keus
  • Halfjaarlijks controle € 59,-