Onderhoud is het behoud van uw glazen

Het onderhoud van uw bril en de glazen is heel belangrijk.

Brillenglazen worden over het algemeen gemaakt van kunststof en in een enkel geval van glas. Het voordeel van glas is dat het niet snel krast, maar het is zwaar en breekt gauw als het valt. Kunststof is weer veel lichter en buigzaam, maar is ook zachter en dus kwetsbaarder. Het moet dan ook beschermd worden tegen gebruiksinvloeden door middel van een hardingslaag. Daarnaast is het raadzaam om brillenglazen, ook die van glas, te ontspiegelen. Dat kan met twee aparte lagen maar het wordt ook vaak in één coating aangeboden. Een gemiddelde coating bestaat uit zo’n 22 laagjes met een totale dikte van 1/10 haar.

Schoonmaken
Spoel de bril onder handwarm stromend water af en reinig de glazen met een klein beetje huidvriendelijke zeep (bijvoorbeeld afwasmiddel maar zonder citroen of handzeep). Droog de bril daarna af met een zachte, schone doek (een theedoek of een speciaal microvezel doekje).

Als er vuil achterblijft op plaatsen waar u niet bij kunt komen, dan kunnen wij de bril schoonmaken in een speciaal bad waarin het vuil met ultrasone geluidsgolven wordt losgeweekt.

Laat uw bril regelmatig bijstellen of controleren op de juiste pasvorm. U kunt daarvoor altijd bij ons terecht.

Voorkom beschadiging

De brillenglazen afvegen met een papieren zakdoekje, keukenpapier of een servet is niet goed. Daar zitten namelijk heel kleine stukjes hout in en dat schuurt waardoor de coating beschadigd wordt.

De coating is ook niet goed bestand tegen langdurige aanraking met zweet, huid en/of haar. Dat werkt op den duur verzurend en veroorzaakt snellere slijtage. Hetzelfde geldt voor toiletartikelen zoals crème en aftershave. Veel van deze slijtage kan voorkomen worden door het kiezen van een geschikt montuur en het regelmatig afspoelen van de brillenglazen.

Agressieve stoffen kunnen brillenglazen blijvend beschadigen. Vermijd daarom contact met aceton, ammonia, ether, lijm, parfum, hairspray, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en insecticiden.

De speciale natte brillendoekjes zijn op zich wel goed maar als er vuil op het glas zit, wordt dat er dan juist in gewreven met alle schade van dien als de glazen niet eerst zijn afgespoeld. In veel natte doekjes zit alcohol, dat reinigt goed maar kan in sommige gevallen na langdurig gebruik schade veroorzaken. Doekjes waar citroenzuur in zit zijn niet goed, want dat zuur tast de coating aan.

In de droge brilpoetsdoekjes en in een briletui zitten vaak ook stukjes vuil en werken daarmee als een soort schuurpapier waarmee de bril juist wordt beschadigd. Was de doekjes ook regelmatig maar nooit met wasverzachter, want dat maakt het vettig. Op zich is een speciale reinigingsspray voor brillen prima, maar dus weer niet als er nog een vuiltje op het glas zit.

Houd een bril nooit onder heet water en voorkom extreme temperatuurwisselingen zoals op een zonnige dag in de auto of in de sauna. De coating bestaat uit  verschillende dunne laagjes die allemaal anders reageren op temperatuurwisselingen waardoor sommige laagjes kunnen barsten.

Leg uw bril nooit met de bolle zijde van de glazen naar beneden en nooit zodat de glazen in aanraking kunnen komen met harde (ruwe) oppervlakten.

Gebruik een goed passende, stevige brillenkoker ter bescherming.

Garantie
Ondanks dat uw brillenglazen met de grootste zorgvuldigheid zijn vervaardigd kan het voorkomen dat er na verloop van tijd een mankement ontstaat. Ook als de wettelijke garantietermijn is verstreken, zullen we er alles aan doen om tot een passende oplossing te komen.